Eco Dry Kuru Temizleme LEKE ÇIKARTMA
Giyiside LEKE ÇIKARMA; önemli ölçüde lekenin yapısına, kumaşın cinsine, kullanılan zamanında çıkarılmayan lekeler, sararır ya da kararırlar. Sararmış veya kararmış lekelerin çıkarılması çok daha zordur ve büyük oranda da çıkarılamazlar. Boyanın dayanıklılığına ve lekeye zamanında MÜDAHALE edilmesine birebir bağlıdır.
Eco dry Kuru Temizleme Yağ lekesi
– Açık renkli ve yıkanabilir ürünleri kaliteli bir bulaşık deterjanıyla (yağ çözücülü, koku ve boya içermeyen bulaşık sabunu) fazla bastırmadan ovun.
– Sonra giysiyi, yaklaşık 15 dakika kadar o şekilde bırakın.
Eco dry Kuru Temizleme Çay lekesi
– Lekeye müdahale etmeden önce, çay lekesi olan giysiyi ters çevirin ve lekeyi soğuk suyla yıkayın.
– Sonra ağartıcı ve alkali içermeyen toz çamaşır deterjanını soğuk suyla karıştırarak çay lekesi olan bölgenin üzerine uygulayın ve yaklaşık yedi-sekiz dakika veya eğer çay lekesi olması üstünden uzun süre geçmişse yarım saat kadar bu şekilde bırakın.
– Çay lekesi çıkarılmasında sıradaki aşamaya geçmeden önce uygulanan deterjanı tamamen duruladığınızdan emin olmanız ve kumaşı yaklaşık yirmi dakika kadar ılık suda bekletmeniz gerekir.
Eco dry Kuru Temizleme Kahve lekesi
– Müdahelede bulunmadan önce kahve lekesi olan kumaşı alın ve tersine çevirin. İçeriden, yani lekenin arkasından, lekenin üzerinde soğuk su gezdirin. Bu müdahele, kahve lekesini gevşetebilir.
– Sonra lekelenmiş bölgeye ağartıcı ve alkali içermeyen deterjan uygulayın ve yaklaşık yedi-sekiz dakika veya eğer lekenin olmasının üzerinden uzun bir süre geçmişse yarım saat kadar bu şekilde bırakın.
– Kahve lekesinin çıkarılması için bir sonraki aşama; deterjanı tamamen duruladığınızdan emin olduktan sonra kumaşı yaklaşık yirmi dakika ılık su içinde bekletmektir.
– Çoğu lekeden farklı olarak, uhu lekesi için müdahalede bulunmadan önce uhunun kurumasını beklemek en iyisidir. Aksi taktirde, uhu lekesini çıkarmak için kullandığınız malzeme (örn. kağıt havlu), lekeye yapışarak veya lekeyi dağıtarak durumu daha da kötüleştirebilecektir. Uhu için ortalama 1-2 saat kuruma süresi yeterlidir. 1-2 günden daha uzun bekleme süreleri, uhunun sertleşmesine ve kumaşın dokusunu yakmasına sebep olabilir.
– Kumaştaki uhu kuruduktan sonra mümkün olduğunca fazla kısmını hafifçe kazıyarak çıkarmak için kredi kartı gibi plastik bir kart veya küt ağızlı, ince bir tereyağı bıçağı kullanın.
– Uhunun kaba kısmını aldıktan sonra bir çay kaşığı ağartıcı içermeyen toz deterjanı ve bir bardak ılık suyla bir karışım hazırlayın.
– Hazırladığınız karışımı temiz ve beyaz bir bez veya desensiz bir kağıt havluya emdirdikten sonra bez veya kağıt havluyu, kumaşın uhu lekesi olan bölümünde ovalamadan bastırarak tamponlayın ve uhu lekesinin emilmesini sağlayın. (Uhu lekesi çıkarılması sırasında kullanılan bez veya kağıt havlunun beyaz ve desensiz olması, üzerlerindeki renkler veya desenlerin kumaşın üzerine akmaması açısından önemlidir.)
– Daha sonra giyside uhu lekesi çıkarma uygulaması yaptığınız bölgeyi durulayın.
– Kurutma makinesi kullanmadan giysinin kurumasını sağlayın. Çünkü kurutucunun yarattığı ısı uhu lekesinin yerleşmesine neden olabilir.
Eco dry Kuru Temizleme Sakız lekesi
– Parmağınızla sakızı mümkün olduğunca hafifçe çekip çıkarın. Özellikle sakızın nereden kaynaklandığını bilmiyorsanız bu işlem sırasında lastik eldiven giyebilirsiniz.
– Sakızın mümkün olduğu kadar fazlasını çıkardıktan sonra, giysiyi sakızlı tarafı yukarı gelecek şekilde bir dondurucu torbası veya temiz bir plastik poşet içine koyun. Bu, sakız lekesi olan giysideki sakızın dondurucudaki diğer şeylere yapışmasını engelleyecektir.
– Sakız tamamen donuncaya kadar giysiyi en az bir saat buzdolabının dondurucu kısmında bırakın.
– Sakız lekeli giysiyi dondurucudan çıkardıktan sonra giysi üzerinde kalan sakızı, küt ağızlı bir bıçak veya kredi kartı gibi plastik bir kart kullanarak ve giysiyi yıpratmamaya özen göstererek yavaşça kazıyın. Donan sakızın büyük bölümünün bu işlem sırasında çatlayarak parçalanması gerekir.
– Sakızı mümkün olduğunca çıkardıktan sonra, kaldıysa sakız lekesi olan kumaştaki kalıntıları yumuşak bir diş fırçasıyla temizleyin.
– Giysiyi bakım talimatındaki gibi yıkayın ve kurutucuya atmadan kurutun.
– Yıkandıktan sonra sakız lekesi tamamen çıkmışsa giysiyi ütüleyin. Bu, sakızı çıkarma işlemi sırasında çekilmiş olan elyafları eski formuna getirecektir.
Eco dry Kuru Temizleme Kan Lekesi
– Her türlü leke çıkarma yönteminde olduğu gibi, kan lekesi çıkarılmaya çalışırken de önce küçük ve görünmeyen bir nokta üzerinde deneme yapmanız uygulama sırasında giysinizin renginin veya kumaşının zarar görmeyeceğinden emin olmanızı sağlayacaktır.
– Kumaştaki kan sıvısı yoğunsa öncelikle biraz su eklediğiniz beyaz ve temiz bir kuru bez veya kağıt havluya kanı emdirin (Sıcak su, kanın kalıcı olarak yerleşmesine ve lekenin oturmasına neden olacağından her zaman soğuk su kullanın.).
– Kanın yoğunluğuna göre bez veya kağıt havluyu değiştirerek yukarıdaki işlemi tekrarlayın. İşlem sırasında kan lekesinin dışından yoğun bulunduğu merkezine doğru çalışarak lekenin yayılmasını engelleyin.
– Sonra kan lekesi olan giysiyi soğuk suyun içine daldırın ve lekeli kumaşın 10 dakika kadar soğuk suyun içinde durmasını sağlayın.
– Daha sonra giysiyi sudan çıkararak kan lekesinin çıkıp çıkmadığını kontrol edin.
– Kan lekesi çıkmadıysa lekeyi çıkarmak için giysinin iki yanını birbirine yavaşça ve dikkatlice sürterek giysiyi soğuk suda çitileyin. Bu işlemin etkisini arttırmak için suya, ağartıcı ve alkali içermeyen deterjan ekleyerek işlemi tekrarlayabilirsiniz.
– Giysi kuruduğunda kan lekesinin belli olup olmadığını anlamak için havayla kurumasını sağlayabilirsiniz. Eğer kumaşı kurutucuya koyarsanız ve leke tamamen çıkmazsa, ısı nedeniyle kan lekesi iyice yerleşecek ve lekenin çıkarılması imkansız hale gelecektir.
– Kan lekesi çıktığında, giysiyi bakım etiketi üzerindeki tavsiyeleri izleyerek soğuk suyla çamaşır makinesinde yıkayın
Eco dry Kuru Temizleme Tükenmez Kalem Lekesi
– Tükenmez kalem lekesi için daima en kısa sürede müdahale edin. Tükenmez kalem lekesine daha ıslak durumdayken müdahale edilmesi lekenin çıkarılmasına olumlu etki eder.
– Tükenmez kalem sıvısı yoğunsa öncelikle beyaz ve temiz bir kuru bez veya kağıt havluya lekeyi emdirin.
– Sonra bir kaşık ağartıcı içermeyen sıvı çamaşır deterjanı ve bir bardak suyla hazırladığınız karışımı temiz ve beyaz bir kağıt havlu veya beze emdirin ve bunlar yardımıyla tükenmez kalem lekesi olan noktayı ovmadan bastırarak tamponlayın.
– Giysiyi talimatında belirtildiği gibi yıkayın. Halıyı da mümkün olan en az suyla durulayın.
– Giysiyi havayla kuruması için asın. Halı üzerindeki nemi, kuru ve temiz bir pamuklu bez veya kağut havlu ile tamponlayarak alın.
Eco dry Kuru Temizleme Şarap Lekesi
– Şarap lekesi olan giysiyi ters çevirin ve sadece lekeli alanı ıslatacak şekilde soğuk suyla yıkayın.
– Sonra ağartıcı ve alkali içermeyen bir çay kaşığı deterjanla ılık suyu karıştırarak bir karışım hazırlayın.
– Bu karışımı emdirmiş olduğunuz temiz ve beyaz bir bez veya havluyla şarap lekesi olan bölgenin üzerine bastırarak lekeli alanı yavaşça silin. Bu işlemden önce; şarap lekesi olan bölümle giysinin diğer yüzü arasına temiz bir havlu koyarak lekenin arkaya geçmemesini sağlayın.
– Bakım etiketinde yazılı olan talimatlar doğrultusunda giysiyi yıkayın.
– Giysiyi kurutma makinesi kullanmadan kurumaya bırakın.
– Giysi kuruduktan sonra şarap lekesi kalırsa, beyaz kumaşlar için bakım talimatında varsa ağartıcı kullanabilirsiniz.
Eco dry Kuru Temizleme Çikolata Lekesi
– Giysiniz çikolata lekesi olduğunda yapılacak ilk şey, kurumasını sağlamaktır. Eğer çikolata kurumadan çıkarmaya çalışırsanız, lekeyi daha geniş alanlara dağıtabilirsiniz. Bu yüzden, çikolata lekesini çıkarmaya çalışmadan önce, çikolatanın kurumasını beklemeniz gerekir. Çikolatanın kurumasını hızlandırmak amacıyla buz torbası da kullanabilirsiniz, buz çikolatayı sertleştirecektir.
– Çikolata kuruduktan sonraki aşama, kumaştaki çikolatayı olabildiğince kazımaktır. Bu aşamada, küt ağızlı bir bıçak ya da spatula kullanabilirsiniz. Giysiye zarar vermeden, hafifçe kazıyın.
– Alternatif olarak, katı çikolata parçacıklarını kazıdıktan sonra, musluktan lekenin tersine su akıtılabilir. Böylece, kalan çikolatanın kumaştan biraz daha çıkması sağlanır.
– Daha sonra, çikolata lekesi olan bölgeye sıvı deterjan dökün. Sıvı deterjan dökülmesini takiben, 10 dakika bekleyin.
– Giysiyi, soğuk suda 15 dakika bekleterek çikolata lekesinin daha da yumuşamasını sağlayın. Her beş dakikada bir çikolata lekesini ovmak da faydalı olabilir.
– Son olarak, giysiyi yıkarken ılık su kullanın ve kurutma makinesi kullanmadan kurumasını sağlayın. Leke çıkmamışsa, kurutucunun ısısı lekeyi daha da sabitleştirecektir.
Eco dry Kuru Temizleme Oje Lekesi
– Aseton içeren oje çıkarıcısı kullanarak; beyaz ve desensiz kağıt havluyu, bezi veya pamuğu ıslatın (Bu işlemi, aseton içermeyen oje çıkarıcılar ile de yapabilirsiniz. Bunlar daha güvenlidir, ama etkileri daha azdır.).
– Oje çıkarıcısını; kumaşın iç kısmında, küçük bir dikiş yerinde test ederek, oje çıkarıcısının kumaşa zarar vermediğinden emin olun.
– Asetonla ıslatılmış olan pamuğu, lekenin üzerinde ovmadan bastırın (Bu işlemden önce oje lekesinin altına kalın bir kağut havlu veya bez koymanız oje lekesinin, giysinin lekeli olmayan yüzüne geçmesini engellemek açısından iyi olacaktır.).
– Pamuk veya kullandığınız malzeme, oje lekesini emdikçe değiştirin.
– Eğer oje lekesi kumaşın arka tarafına geçerse, bu işlemleri oje lekesinin her iki tarafında birkaç defa tekrarlayın.
– Son olarak kumaşı talimatında belirtildiği gibi yıkayın ve kurutma makinesi kullanmadan kurutun.
– Oje lekesi kalırsa, beyaz kumaşlar için talimatında varsa ağartıcı kullanabilirsiniz.
Eco dry Kuru Temizleme Mum Lekesi
– Yapılması gereken ilk iş, damlamış olan muma bir buz küpü veya buz torbası koymaktır. Bu, mumun gevrekleşmesini sağlayacağından mum damlasını kazıyarak çıkarabilirsiniz.
– Mumun alabildiğiniz kadar kısmını hafifçe kazıyarak çıkarmak için plastik bir kart, kredi kartı veya ince bir tereyağı bıçağı kullanın. Asla ağzı tırtıklı normal bir bıçak kullanmayın; örtüye zarar verebilirsiniz.
– Mum parçalarının mümkün olduğu kadar fazla kısmını dikkatlice çıkardıktan sonra, ütüyü çıkarın ve biraz kese kâğıdı alın.
– Bu kese kâğıdını, mum lekesi olan kumaşın altına koyun, kumaşın cinsine bağlı olarak ütüyü ısıtın.
– Mum lekesi olan tarafın üzerine de ikinci bir kesekâğıdı koyun.
– Mum, kesekâğıdına geçinceye kadar üstteki kese kağıdını hafifçe ütüleyin.
– Soğuduktan sonra mum kalıntısının bulunduğu kese kâğıdını çöpe atın.
– Bütün mum lekesi çıkıncaya kadar işlemi yeni kese kâğıdıyla tekrarlayın.
Eco Dry Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar ?
Mürekkep Lekesi
Mürekkep ve Tükenmez kalemler ve mürekkepli yazıcılara kadar mürekkeple düzenli olarak yaşantımızın bir çok alanında karşılaşmaktayız.
Dolayısıyla, bir mürekkep lekesi ile sıkca karşılaşmanız mümkündür.
Mürekkep; tanımı itibariyle, leke yapmaya yönelik bir maddedir. Silinmeye karşı doğal olarak dirençli boyalardan veya karışımlardan yapılır. Bu nedenle kullanıldıkları malzemelerde, yazılmış veya basılmış cisimlere bulaşması önlenmeye çalışılır; aynı zamanda yanlışlıkla kumaşa veya tekstillere bulaştıklarında çıkarılmaları çok zor olabilir.
Herhangi bir mürekkep lekesi çıkarma olasılığı; mürekkebin bileşimi, kumaşın tipi, lekenin kumaş üzerinde, halıdaki kalış süresi ve bilinçli leke çıkarma işlemi dahil olmak üzere bir takım işlemlere dayanmaktadır.
Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar?
Mürekkepler, karışım olarak farklı özelliklerde oldukları için her tür mürekkep lekesi için aynı özellikte etkili leke çıkarıcı bulmak mümkün değildir.
Dolayısıyla mürekkep lekesi çıkarılır iken en önemli sorun; çeşitli mürekkepler olmasında ve bu nedenle mürekkep lekesi nasıl çıkar sorusuna ilişkin tek bir cevabın olmamasındadır.
Mürekkep lekesi çıkarırken birçok durumda yararlanabilecek olduğunuz ve olumlu sonuç alınan yöntemler de vardır:
Mürekkep Lekesi ile İlgili Yanlış Düşünceler
Mürekkep lekesi ile ilgili birkaç yanlış düşünceler vardır.
*Mürekkebin elbiselerden veya kumaştan çıkarılamayacağı düşüncesidir.
*Leke çıkarıcıların bir mürekkep lekesi için her zaman kesin sonuç olacağı şeklindedir.
Mürekkeple lekelenen bir kumaşın veya giysinin artık kullanılamayacağından korkanlar için mürekkebin çeşidine, kumaşın türüne ve lekenin ne kadar süre kumaş üzerinde kaldığına bağlı olarak değişen ölçülerde umut vardır.
Leke çıkarıcıların bütün mürekkep lekelerini çıkaracağına inananlar ise olumsuz sonuçlara karşı hazırlıklı olmalıdırlar. Bütün uygulamalara rağmen, çıkarılamayan lekeler de vardır. Giysilerinizi lekesiz ve uzun ömürlü kullanmak istiyorsanız işin uzmanı olan kuru temizlemeye vermeniz sizin için daha güzel olacaktır.
Eco Dry dikkat;
Eco Dry,Her türlü leke için geçerli olan kesinlikle bilmediğiniz leke çıkarma yöntemlerini denemeniz kesinlikle tavsiye edilmez çünkü çok kolayca çıkarabildiğimiz lekeler bile bilinçsiz şekilde müdahale edildiği takdirde çıkması imkansız hale gelmektedir.
Mürekkep lekelerinin çok farklı nitelikte çeşidi olmasından dolayı mürekkep lekesi nasıl çıkar tavsiyeleriyle mürekkep lekesinin oluştuğu yüzeyden tam olarak çıkarılabileceğini garanti etmez ve mürekkep lekesi için yapılan müdahalelerden ve olası etkilerinden hiçbir sorumluluk taşımaz.